Goveja juha – klasika ali redka priložnost za zdrav obrok?

by | Feb 19, 2021 | Kuku kuha | 0 comments

Goveja juha – klasika ali redka priložnost za

zdrav obrok?

Nedelja. Domača goveja juha, kuhana v emajliranem loncu, pražen krompir in govedina iz juhe, pa še malo solate za vitamine. Za mnoge je to tipično nedeljsko kosilo, sploh če ga postreže babica ob spremljavi narodno zabavne glasbe iz radia. In to točno ob dvanajstih.

Slovenski domovi ob nedeljah največkrat zadišijo po goveji juhi.

Pa so nedelje res takšne?

Se dandanes še vedno držimo stare tradicije, ki so nam jo predale naše mame, stare mame in babice?

Tempo življenja je spremenil ustaljene ritme in zdi se, da se ob nedeljah le še redko kdo drži klasike slovenskih nedeljskih kosil. Za mnoge je namreč (vsaj) dve uri kuhanja juhe časovno preveč zamudno, nekatera gospodinjstva pa so v modernem duhu postala vegetarijanska ali pa celo veganska.

Goveja juha je v slovenskem prostoru prisotna že od Avstro-Ogrske monarhije, k nam je takrat namreč prišla iz Dunaja, mi pa smo jo hitro vzeli za svojo. Prav vsak član ekipe Cuckoo obožuje domačo govejo župo in iz ljubezni do te klasične družinske jedi, smo na velike emajlirane piskre (volumen je kar 7 litrov) natisnili preizkušen recept naših babic. Preizkušen recept za domačo govejo juho

Za okusno govejo juho poleg časa in emajliranega lonca potebujemo še naslednje sestavine:

  •  ½ kg govedine (bočnik, rebra),
  • 3 korenčke,
  • 1 peteršilj (korenina),
  • ½ gomolja zelene,
  • 1 čebulo,
  • 1 manjši paradižnik,
  • ½ pora,
  • 1 lovorjev list,
  • sol in poper.

Vse sestavine damo v emajlirano posodo, prelijemo z vodo in kuhamo na nizkem ognju približno 2 uri. Ko je meso dovolj mehko, juho precedimo, začinimo in vanjo vkuhamo zakuho. Možnosti pri zakuhah so neomejene in odvisne od kuharice in jedcev, nekateri prisegajo vedno na isto zakuho, drugi vsakič menjajo jušne dobrote.

Pozorni moramo biti, da kupimo sveže in organsko pridelano meso ter kosti. Juho kuhajmo čim dlje časa na zmernem ognju, saj tako zagotovimo, da se iz kosti in hrustanca sprosti največ za naš organizem koristnih snovi. Ko je juha kuhana, jo je dobro za nekaj časa postaviti na hladno, tako se na vrhu nabere plast maščobe, ki jo potem odstranimo in zavržemo.

V našo juhico lahko zakuhamo:

  • jušne rezance,
  • ribano kašo,
  • knedlčke,
  • zlate kroglice,
  • palačinke,
  • jetrne cmočke,
  • ali pa jo pojemo čisto

Izjemen okus ni edina dobra stvar goveje juhe

Počasno kuhanje povzroči, da se iz kosti in kit okoli kosti izločijo vse koristne sestavine, kot so aminokisline (prolin, glicin, glutamin), minerali (kalcij, magnezij, kalij, natrij, fosfor, žveplo) in kolagen in to v oblikah, ki jih telo lahko hitro in enostavno sprejme. Goveja juha vsebuje tudi glukozamin, ki je pomemben gradnik sklepov, kosti, vezi in sklepne tekočine in kot tak zmanjšuje bolečine in vnetja sklepov.

Koristi domače goveje juhe:

  •  zaščiti in krepi črevesje,
  • izboljšuje naš imunski sistem,
  • zelo blagodejno deluje na naša prebavila in črevesje,
  • izboljšuje naš imunski sistem,
  • pomaga pri alergijah in intolerancah,
  • kolagen poskrbi za lepšo kožo in zdravje sklepov,
  • pomaga k boljši elastičnosti veznega tkiva,
  • vsebuje preko 19 esencialnih in neesencialnih aminokislin.

 

Naj bo goveja juha na mizi čim večkrat! Še vedno drži, da najboljše juhe skuhajo naše babice, mame.

Zakaj ne bi mladi tudi postali najboljši kuharji? Z emajliranim loncem za juho, kjer je skrit recept za govejo juho, bodo vaši obdarjenci postali najboljši kuharji na svetu. Preverjeno. Danes, jutri in za vedno!

Kaj podariti mlademu paru ob poroki ali pa selitvi v svoj prvi dom? Pisker za govejo juho.

Kaj podariti hčerki ali sinu, ki gresta prvič od doma, živet v študentsko stanovanje? Pisker za govejo juho.

Kaj bi podarila tašča snahi? Pisker za govejo juho, da bo njen sin vedno sit in zadovoljen.

Da ne bodo vedno mladi hodili na najboljšo župo k mami – povabite tudi vi mame na kosilo k vam, verjemite, da bo sreča obojestranska!