“DEJ ZA KAVO GOR!”

Jan 15, 2024 | Kuku kuha | 0 comments

Priznamo, da je to po pozdravu s prijatelji zagotovo prvi stavek, ki ga vedno rečemo. Se tudi vi najdete med njimi?

Ni nič čudnega, saj je kava zagotovo postala globalni napitek, ki si ga največkrat naročimo ali pripravimo v izjemni družbi. V družbi prijateljev, prijateljic, družine, kolegov, kolegic. Ob kavi se dogovarjajo svetovni posli in izjemne priložnosti. Ob kavi izvemo dobre in slabe novice, kramljamo s prijateljicami in prijatelji ter iščemo naš smisel življenja.  

Vse kar potrebujete za pripravo prave turške kave: KUKU kavo, emajlirano džezvo in vodo.

KAJ JE KAVA?

Kava je topel napitek in tradicionalno poživilo iz prevretih zmletih zrn kavovca, rastline, ki uspevajo v toplejših krajih; na prvem mestu je zagotovo Brazilija, sledijo Vietnam, Indonezija, Kolumbija in Mehika. Za pripravo napitka iz kavovega zrnja je potrebno zrno ustrezno pripraviti; zrnje se obere in sortira, nato pa sledi vrsta procesov, ki nas vodijo do kave, kot jo poznamo.

O pregrešnem in starodavnem napitku naj bi se govorilo že pred 15. stoletjem, odkrili naj bi jo pastirji in menihi. Podrobneje jo je popisal nemški zdravnik Leonhard Rauwolf v 16. stoletju, ko se je vrnil iz Bližnjega Vzhoda.

KAKO JE KAVA DOBILA IME?

Najpogostejša je razlaga, da je prišla iz arabske besede qahwa, nekateri etimologi pa ime povezujejo z imenom province Kaffa v južni Etiopiji, od koder naj bi izvirala rastlina.

Po svetu uporabljajo več kot 35 različic, samostojno ali kot del drugega napitka. Pitje kave pa je za prave »kavoljubce«  tudi pravi obred. Redni uporabniki kave stežka začnejo dan brez jutranje skodelice, saj verjamejo, da jim pomaga pri dodatnem prebujanju.

Cuckoo džezve so narejene za kuhanje odlične kave.

KOLIKO NAČINOV KUHANJA KAVE POZNAMO?

Nekateri jo prevrejo enkrat, drugi dvakrat, tretji je ne prevrejo sploh. Zjutraj nam včasih tako primanjkuje časa, da si naredimo kar instant verzijo, nekateri pa si celo spenijo mleko ter si tudi pred službo vzamejo toliko časa, da v miru uživajo ob tem napitku. Nekateri ji dodajo cimet, sladkor ali čokoladni preliv – izbire je ogromno! Pravi kavoljubci pa pijejo črno kavo.

Sami smo vsekakor ljubitelji turške kave, čeprav je v naši ekipi kar nekaj mamic in jo zato večinoma pijemo kar hladno. Saj poznate rek, da je hladna kava odlična za lepoto.

…………………