5 zanimivih dejstev o valentinovem in kako ga praznujemo v Sloveniji

Jan 24, 2024 | Prazniki | 0 comments

Ni naključje, da država z besedo “love”v svojem imenu, slavi ljubezen s posebnim užitkom. Ljubezen je sicer v zraku celo leto, vendar pa jo zaljubljenci praznujejo vsaj ob dveh priložnostih: prvič na valentinovo, v februarju, ter drugič na gregorjevo, v marcu.

VALENTINOVO PO SVETU

Ko napoči 14. februar, si zaljubljenci in prijatelji izmenjujejo pisma, čokolade, nakit in druga darila v čast valentinovemu, ki ga nekateri poimenujejo tudi praznik sv. Valentina. Prvotno je sv. Valentin veljal za svetnika, ki je opravljal poroke za vojake, katerim je bilo prepovedano, da se poročijo, zaradi česar so ga zaprli v ječo. Iz ječe je poslal pismo hčerki lastnika ječe, ter se nanj podpisal s “Tvoj Valentin”. Zaradi vseh njegovih dejanj, ki so bila v nasprotju s takratno oblastjo, so ga 14. februarja leta 269 usmrtili. Šele leta 1700 pa so ta dan v Anglji vpeljali kot dan zaljubljence.

Najboljši partnerji si zaslužijo najlepša darila!

GREGORJEVO – SLOVENSKO VALENTINOVO

Slovensko ljudsko izročilo pravi, da je gregorjevo dan, ko se ženijo ptički. Tako je nekdaj bila navada, da so na ta dan punce pogledale v nebo in verjele so, da prva ptica, ki jo bodo videle, nakazuje, s kakšnim možem se bo poročila. Hkrati pa pravijo, da gre na gregorjevo “luč v vodo” ter se prične pomlad, zaradi česar je značilno, da se na ta dan spuščajo gregorjevi lampiončki.

 

5 ZANIMIVIH DEJSTEV O VALENTINOVEM

  1. Najprej so se, kot darilo, pošiljale valentinove kartice, šele kasneje so se k slednjim dodale še majhne pozornosti. V Sloveniji se, po zadnji raziskavi, najraje poklanja sladke dobrote, cvetje, večerje, izlete ali pa samo drobne pozornosti – kot so naprimer misli zapisane na papirju.
  2. Moški za valentinovo zapravijo dvakrat več kot ženske. Slovenci v povprečju za darilo porabimo 20 – 30 evrov, Američani okoli 120 evrov, v pokrajini Galles (Velika Britanija) pa je dovolj že lesena žlica z vgraviranim srcem. Najdražje darilo do zdaj je bila palača Taj Mahal v Indiji. 
  3. V mesecu februarju in marcu v lekarnah zabeležijo povečano prodajo, pri čemer tudi slovenske lekarne niso izjema. Povečan promet se beleži tudi na račun prodanih testov za nosečnost.
  4. Na valentinovo se zaroči skoraj 6 milijonov parov po svetu. Včasih je bil to v nekaterih predelih sveta edini dan, ko je lahko ženska zaročila moškega.
  5. Danes se kot simbol valentinovega pogosto uporablja Kupid, ki izhaja iz grške mitologije in je znan tudi pod imenom Eros – bog ljubezni.

Da bo tvoje valentinovo darilo čim bolj enostavno izbrati, smo ti Kukuške pripravile kategorijo VALENTINOVO, kjer te čaka pestra izbira prisrčnih slovenskih trajnostnih daril, na katerih se ne bo nabiral prah, ampak se bodo ustvarjali čudoviti spomini.

Ne glede na vrednost darila in datum, pa je najbolj pomembno to, da je valentinovo za nas vsak dan in da si vsak dan pokažemo majhna dejanja ljubezni.