Vesele otroške igre, ki so se jih igrale že naše babice in dedki

Mar 26, 2024 | Kuku ustvarja, Prazniki | 0 comments

Prvi teden v oktobru zaznamujejo otroci, zato smo izbrskali nekaj igric, ki so se jih igrale že naše babice in dedki. Ko še ni bilo elektronskih naprav, računalniških igric in plastičnih igrač, so se otroci igrali s tistim, kar so imeli, ali so si naredili sami. Za igro in zabavo ne potrebujemo veliko; le kanček domišljije in dobro družbo. Za otroke pa so takšne igre tudi zlata vredne, saj z njimi razvijajo motorične spretnosti, komunikacijske sposobnosti in socialne veščine. 

Ker vstopamo v jesenske dni, ko bomo več časa preživeli doma, smo izbrali nekaj igric, ki se jih z otroci lahko igrate kar v udobju vašega doma, in si popestrite hladne večere. Vmes pa se lahko pogrejete s čajem, žitno kavo ali toplim mlekom, ki ga postrežete v prikupnih lončkih Zlate ptičke.

 Zlata ptička bo poskrbela, da bodo trebuščki vedno polni, lička pa nasmejana.

TELEFONČKI

Čeprav imamo zdaj vsi moderne pametne telefone, so telefončki klasična igrica, ki prinaša veliko smeha. Posedite se v krog in naj vam otrok na uho zašepeta njegovo sporočilo, vi pa to sporočilo zašepetajte svojemu sosedu, in tako naprej. Ali bo tisti zadnji v krogu na glas povedal izvirno sporočilo, ali pa se boste vsi smejali, ker bo nastala poved s čisto drugo vsebino? 

ČLOVEK NE JEZI SE

Danes lahko namizno igro Človek ne jezi se kupimo v vsaki bolje založeni trgovini, včasih pa so si otroci igro izdelali kar sami. Za figurice so uporabili fižolčke, na karton pa so narisali igralna polja. Če želite ustvarjati, lahko figurice izdelate iz modelirne mase, in jih uporabite tudi za naslednjič. Vsekakor gre za zabavno igrico, le pazite, da se ne boste preveč razjezili. 😊 

Medtem ko čakate na potezo soigralca, se lahko okrepčate s pečenimi kostanji. Da ostanejo še topli, jih zavijte v cunjico, in na sredino mize postavite skledico, do koder bodo lahko vsi dosegli. 

SKRIVALNICE TOPLO-HLADNO

Skrivalnice na tak ali drugačen način so se igrali že pred stoletji. Lahko se greste skrivalnice tako, da se skrivate po hiši ali stanovanju, medtem ko vas iščejo, ali pa skrijete nek predmet, ki ga otrok mora poiskati. Takšna je tudi igrica toplo-hladno. Skrijte zaklad (idealna za to je čudovita Zlata žlička) nekje v prostoru, ko pa otrok pride nazaj v prostor, ga pri odkrivanju zaklada usmerjajte z besedo toplo, če se približuje zakladu, ali pa z besedo hladno, če se od predmeta oddaljuje. Ko zakričite vroče, pa pomeni, da je otrok že zelo zelo blizu.

Komplet Zlata ptička

LETI, LETI …. LETALO?

Povsem preprosta igrica, ki zahteva nekaj koncentracije in hitro odzivnost, pridih zabave pa ji daje pravilo, da se za vsako napako plača kazen. Na rob mize položite kazalce obeh rok. Igro vodite tako, da kazalca izmenično dvigate in spuščate po mizi in vmes pojete leti, leti, leti…, pri tem pa vam ostali sledijo. Ko v nekem trenutku rečete leti, leti kuža, ter istočasno dvignete prste visoko v zrak, pogledate, ali so vam drugi sledili, ali pa so pravilno pustili kazalce na mizi. Tisti, ki so kazalce dvignili v zrak, plačajo kazen. Tu se zabava začne. Prepustite otrokom, da si izmislijo nekaj šaljivega. 

MLIN ALI PO DOMAČE ŠPANA

To je stara igra, ki so se jo naše babice igrale pozimi, ko so se greli na peči in opazovali snežinke. Potrebujete igralno podlago, vsak igralec pa ima devet enakih figuric. Cilj igre je, da zgradite mlin tako, da polagate figurice vodoravno ali navpično na podlago in skušate postaviti tri svoje figurice v vrsto. Skozi igro izmenično premikate figurice, soigralcu pa jih lahko vzamete tako, da zaprete njegov mlin. Na koncu izgubi tisti, ki ima samo še dve figurici, zato ker jih ne more več postaviti tri v vrsto. 

USTVARJAJTE ALI ODPRITE OTROKU VRATA V SVET IGRE

Igre nas učijo praznovati življenje in čas, ki ga preživimo s svojimi najbližjimi. Naj otrokovi soigralci ne postajo računalniške igre, televizija in igre, ki ne vključujejo še drugih. Naj stare otroške igre ne utonejo v pozabo, saj se lahko veliko naučimo od naših babic in dedkov. Čas z otroki lahko preživite tudi v ustvarjanju različnih izdelkov, slikanic in unikatnih igrač, ali pa otroke povabite v svet kuharskih spretnosti.

Skupaj lahko pripravite piškote v raznih modelčkih, ali pa mu prepustite dekoracijo s posipom po kolačkih. Otrok lahko ustvarja tudi po svoje in z rokami zamesi testo za pecivo. Odličen pripomoček za vragolije v kuhinji lahko najdete v naših emajliranih lončkih in skledicah, ki smo jih ustvarili prav za naše najmlajše stranke in bodo idealni za mešanje sestavin in kasneje tudi za pogostitev.