Mednarodni dan kave

Okt 1, 2023 | Kuku kuha, Prazniki

Dragi kofetarji in kofetarice, danes je naš dan!

Marsikdo si ne predstavlja jutra brez poživljajoče skodelice kave, kar je verjetno tudi eden od razlogov, da je kava druga po vrsti med najbolj trgovanimi artikli na svetu, takoj za nafto (nič čudnega, obe sta na nek način gorivi).

Eno od treh najbolj priljubljenih pijač na svetu (poleg vode in čaja) je pred stoletji čisto po naključju odkril etiopski pastir, ko je opazoval čudno obnašanje koz, ki so jedla zrna kavovca – bile so precej bolj poskočne in polne energije, čeprav so ponoči spale manj. 

V svoj lonček hitro natočite omamno dišečo kavo (ali pa jo skuhajte komu, ki ga imate radi)
 in si vzemite nekaj trenutkov zase – za vas smo namreč pripravili nekaj zanimivosti o kavi.

1. oktobra slavimo vsi kofetkarji in kofetarice!

ZANIMIVOSTI O KAVI

  1. Država, v kateri boste našli najbolj zagrizene pivce kave, je … Finska! Baje je tam na leto v povprečju spijejo kar 12 kg na prebivalca. Sledijo ji Norveška in Islandija ter ostale skandinavske države – popolnoma razumljivo, poletni dolgi dnevi in še daljše zimske noči prav kličejo po dodatni poživitvi.

2. Kavno zrno pravzaprav ni zrno (kot recimo zrno koruze), ampak seme v sredici plodov oz. jagod, ki rasejo na grmu kavovca.

3. Verjetno le malokdo še ni slišal za kopi luwak – eno najdražjih kav na svetu, ki jo pridobivajo iz iztrebkov azijske mačke cibetovke. Ampak ali ste vedeli, da obstaja tudi Black Ivory, kava iz iztrebkov tajskih slonov? Bi jo preizkusili?

4. Večna dilema – espresso ali ekspresso? Čeprav ga ponavadi spijemo ekspresno, je pravilen izraz espresso. Beseda namreč izvira iz italjanščine in pomeni ‘iztisnjena kava’ – kava na espresso način se namreč v lonček pretaka pod pritiskom (es-presso).

5. Kava pomaga pri daljšanju življenja. Kavna zrna namreč vsebujejo veliko antioksidantov, ki blagodejno vplivajo na človeško telo. Pa ne le na človeško … Tudi Creme Puff, ki se je z 38 leti vpisala v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejša mačka na svetu, je baje vsak dan uživala v kavi s smetano. Ker nismo strokovnjaki za živali, vam priporočamo, da enega najpopularnejših napitkov raje privoščite samemu sebi. Življenje ne bo le daljše, ampak tudi bolj znosno.

1. oktobra slavimo mednarodni dan kave