Kukastične ideje za trajnostno zavijanje daril

Nov 29, 2022 | Kuku ustvarja, Prazniki | 0 comments

Prihaja čas obdarovanj – to ne pomeni nujno tudi gore odpadnega darilnega papirja! Z malo spretnosti in brskanja po omarah lahko skrbno izbrana darila zavijemo ekološko in očesu prijetno. Že med letom lahko prihranimo se uporaben zavijalni papir, trakove in darilne vrecke ter jih ponovno uporabimo. Ko nam jih zmanjka, je čas za plan B. Kukuške vam predstavljamo vam šest idej za trajnostno in ekološko zavijanje daril.

1. Časopisni papir

Če niste naročeni na časopis, boste zalogo sigurno našli pri starših ali babicah in dedkih. Porabite lahko tudi stare revije in tako ustvarite elegantno črno – bela ali razigrano pisana darilca.

Zavijanje darila z časopisnim papirjem

2. Božičkovo pismo

Ste med tistimi srečneži, ki jim je Božicek pustil pismo? Prihranite ga za naslednje leto in vanj zavijte darilce.

3. Blago

Kdo pravi, da morajo biti darila zmeraj zavita v papir? Uporabite lahko kuhinjske krpe, stara oblačila ali vrečke iz blaga. 

4. Nebeljen rjav papir

Ta papir že sam po sebi izgleda čudovito. Lahko pa ga še polepšamo in porišemo s krednimi barvicami. Obdarovancu lahko na darilo zapišemo tudi sporočilo in mu s tem dodamo osebno noto.

5. Stari koledarji

Na koledarjih so izbrane najlepše fotografije, slike ali grafike in res bi jih bilo škoda zavreči. Z njimi lahko pripravimo izvrstna novoletna darila. 

6. Stekleni kozarci

Najdemo jih v vsakem gospodinjstvu in vanje lahko spravimo marsikaj. Nogavice, karte za ogled gledališke predstave ali vrečka s čajem bodo prav čudovito izgledali v lepo okrašenem kozarcu za vlaganje, ki ga lahko popestrimo z odvečnim kosom blaga in vrvico.

Pri vseh naštetih idejah uporabite trak iz naravnih materialov, ki mu lahko dodate okraske iz posušenih citrusov. Iz sveže lupine pomaranče z modelčkom za piškote izrežite različne oblike. Naredite luknjico za trak in jih posušite. Ko bodo okraski suhi, skozi luknjo potegnite trak in jih privežete na paketke. Takšne obeske lahko porabite tudi za okrasitev božične smreke. Božična darila lahko okrasite  tudi s posušenimi cimetovimi palčkami, na darila pa prilepite suho cvetje, listje ali vejice iglavcev. Tako darilce ne bo le čudovito izgledalo, ampak bo prav omamno dišalo.

Želimo vam veliko veselja pri ustvarjanju eko daril!