Ne želite grobov zapolniti s plastiko? Imamo odlično idejo za vas!

Okt 24, 2023 | Kuku ustvarja | 0 comments

Izdelava okrasnih kamnov za grobove

Bliža se prvi november, dan, ko se spominjamo naših prednikov, ki jih ni več z nami. Ta praznik je v Sloveniji dela prost dan in je posvetna različica krščanskega praznika vseh svetih. 

Včasih so grobove okraševali z barvnimi kamni, postavljenimi v različnih simbolnih oblikah. Sveče pa so prižigali samo tisti, ki so si to lahko privoščili. Danes so nagrobne sveče precej bolj dostopne, zato je njihova poraba izjemno narasla. Ker so izdelane iz kar 95% PVC plastike, ki je ne moremo reciklirati, to pomeni ogromno obremenitev za okolje. Izognimo se nepotrebni plastiki in obudimo stare običaje!

Kamni za grobove
Kamni za grobove

Če je tudi vam trajnostni način življenja tako zelo pomemben kot nam, vam bodo ideje za ekološko okrasitev grobov zagotovo prišle prav. Izdelava alternativnih nagrobnih sveč od vas zahteva malce domišljije in ustvarjalno žilico, to je pa vse. Takšne eko sveče so pravzaprav  še lepše na pogled, bolj osebne in unikatne, osnovni material za njihovo izdelavo pa najdete na vsakem koraku. 

Kaj potrebujete za izdelavo ekološke dekoracije za grobove:

  • kamni (najboljši so prodniki zaradi gladke površine)

  • akrilne barve in čopiči

  • permanentni flumastri

  • ideje in čas

Dekorativni kamni za ustvarjanje

Vaše spretne roke bodo kamne hitro spremenile v lep nagrobni okras in jim vdahnile nov namen. Če nimate idej, kaj narisati, naj vam bodo v navdih čudoviti motivi izpod rok slikarke Sabine Majcen.

dekorativni kamni za grob

Ustvarjanja se lahko lotite tudi z otroci. Tako boste že pred praznikom skupaj kvalitetno preziveli prosti cas. Za ustvarjanje vam priporočamo uporabo akrilnih barv, ki so okolju prijazne. Dekorativne sveče lahko pobarvate z motivom, ki vas spomni na preminulo osebo, lahko pa nanje napišete tudi osebno sporočilo. Kamni bodo tako unikaten spomin na vaše ljubljene. V kombinaciji s cvetjem so eko nagrobne sveče čudovit nagrobni okras.

Če se ne boste odločili za barvanje kamnov, so lahko dobra ekološka izbira tudi lesene sveče, sveče iz recikliranega olja, solarne sveče ali pa klasicne sveče v steklu

Kamni za grobove
Kamni za grobove
Kamni za grobove