Izbira prazničnih daril … Veselje ali »nujna« obveznost?

Dec 13, 2021 | Kuku Ana | 0 comments

Obdarovanje je pomemben del naših življenj. Darove izbiramo za številne življenjske priložnosti, največkrat pa z njim izkazujemo prijateljstvo, naklonjenost, spoštovanje, zahvalo in utrjujemo medsebojne odnose in vezi. Gotovo se je že vsak znašel v situaciji, ko ni vedel kako in na kakšen način obdariti izbrano osebo. Meni ta stiska gotovo ni tuja, saj vsako leto, ko na zimska vrata potrkajo vsi dobri možje, razmišljam, kako obdariti družino in prijatelje. Največkrat se zanesem na lastno ustvarjalnost in upam, da me ta nikdar ne bo pustila na cedilu.

Ana Pečnik in Cuckoo cups skodelica “I need a…”

V naslednjih vrsticah bom skušala na hitro opisati, kako izgleda zadnji mesec v letu pri meni. Ta se v bistvu začne že sredi novembra, ko tradicionalno oblikujem koledar za mojo službo. Takrat se prvič zavem, da gre leto resnično h koncu. Temu sledi oblikovanje službenih voščilnic, ki jim kmalu sledijo tudi osebne za prijatelje in družino. Oblikovanje in ustvarjanje z rokami mi ni tuje.

Nasprotno, če bi decembrski dnevi imeli še kakšno uro več (beri vsaj deset …), bi bilo to naravnost idealno, saj bi mi uspelo večino daril izdelati kar doma. Pred leti, ko je bilo življenje malo manj polno kot sedaj, mi je to uspelo, in sicer tako, da sem se lotila izdelave grafičnih listov, ki sem jih personalizirala za vsakega obdarovanca in obdarovanko posebej, sedla sem tudi za šivalni stroj in sešila ne malo uporabnih zadev ter vsakemu izdelku dodala svoj pečat. Ko v tem trenutku v spomin prikličem vsa ta ročno izdelana darila, bi december res morali imeti vsaj kak dan več, če se že z urami ne izide. Nam, ki radi ustvarjamo bi bilo to gotovo zlata vredno. Tukaj pišem iz svojega trenutno najbolj ljubkega zornega kota, saj sem mamica 11-mesečnemu fantku Lucijanu, ki me še ne želi deliti s šivalnimi stroji in grafično prešo. Iz omenjenih razlogov mi letos projekt »do it your self« daril ni uspel, moram pa omeniti, da sem veliko ustvarjalne energije letos usmerila tudi v socialno omrežje Instagram, ki mi omogoča, da z estetskimi fotografijami (v ospredju je seveda Lucijan in naše družinsko življenje) potešim svojo ustvarjalno žilico in imam občutek, da vendarle nekaj ustvarjam.

Torej … V začetku decembra z Gregorjem vedno narediva seznam vseh, ki jih želiva obdariti. Ta je vsako leto malce daljši. Ker letos domača produkcija v večjem obsegu ne pride v poštev, sem bila zelo vesela, ko sem na Instagramu spoznala izjemno uspešno celjsko podjetje Cuckoo Cups in njhove proizvode iz emajla, ki predstavlja tudi zelo pomemben del celjske industrijske in oblikovalske preteklosti. Gre za personalizirane produkte, ki so nepogrešljivi del našega vsakdana (skodelice, posode, džezve iz emajla, pa kavo, piškote in veliko produktov različnih slovenskih proizvajalcev …). Pred časom sem si kupila dve skodelici s katerimi sem ustvarjala svoje jutranje zgodbe s kavo. Skodelici nista bili »navadni«. Bili sta opremljeni z izvirnim sporočilom, vizualno privlačni in neizmerno fotogenični, kot nalašč za to, da sem z njima ustvarila jutranje fotografije – v tem času je to postal pravi mali ritual, ki mi polepša cel dan. To je bil tudi povod, ki me je pripeljal do »rešitve« glede letošnjega obdarovanja. Obiskala sem ljubko Cuckoo Cups trgovino na Mariborski cesti v Celju in za vse, ki so se letos pojavili na našem družinskem obdarovalnem seznamu, izbrala izjemna darila z izvirnimi in humornimi sporočili. Prepričana sem, da bodo letošnja darila dosegla svoj namen – nasmeh na obrazih najbližjih, iskrico v očeh in spomin na nas, pa na tole nenavadno leto 2021. Vabim vas, da si v galeriji pogledate, kaj vse sem izbrala za moje najdražje. 

 

Ob vsem tem pa me zelo razveseli tudi to, da s svojim nakupom podprem dobre ideje mladih podjetnikov in ustvarjalcev iz svojega lokalnega okolja.

Ana Pečnik